Påsmaskiner – Vad ska du välja?

Påsmaskiner

PÅSMASKINER – DE BÄSTA FÖRPACKNINGSMASKINERNA

Påsmaskiner är praktiska förpackningsmaskiner som paketerar allt från livsmedel till reservdelar, skruvar, vätskor, granulat och pulvebaserader produkter. Det finns påsmaskiner i flera olika modeller och utföranden för olika typer av industribehov. Här berättar vi mer om vilka modeller som finns tillgängliga på den svenska marknaden och hur man bäst väljer en påsmaskin utefter ens egna, specifika förpackningsbehov.

ALLMÄNT OM FÖRPACKNINGSMASKINER

En förpackningsmaskin är en grundläggande del inom all produktion som kräver paketering av livsmedel. Därför är det fundamentalt att man väljer rätt maskin för industri förpackning. Driftsäkerhet, hygien och användarvänlighet är avgörande. En bra förpackningsmaskin måste tåla våta miljöer och kunna rengöras på ett praktiskt sätt. Maskinen måste dessutom kunna anpassas till nya krav och behov utan att hållbarheten påverkas. Kvaliteten på maskinen är därför av yttersta vikt.

Letar du efter en förpackningsmaskin som kan stå pall även om produktionen skulle förändras är ett multisystem att rekommendera. I en förpackningsmaskin med multisystemteknologi finns flera förpackningslösningar tillgängliga, bland annat skinförsegling, gas- eller vakuumförpackning, stretchförsegling och flerfacksalternativ. Därtill går det även att anpassa form och storlek på förpackningen efter behov.

Bild: Inplastic.se

 

Påsmaskiner är särskilt lämpade för förpackning av livsmedel och övrigt material med höga krav på hygien. På ett enkelt och praktiskt sätt förpackar påsmaskiner produkter i allt från tunna påsar till kraftigare varianter som tål mycket tyngd och volym (till exempel metall och reservdelar). Vanligtvis produceras påsarna i 35-125 my.

Vill du ha en särskild grafik eller färg på påsarna går det att ställa in detta tack vare moderna påsmaskiners avancerade teknologi. Andra vanliga önskemål är påsar med ventilationshål eller easy-open-funktioner för enklare öppning.

Banderollmaskiner hör också till samma kategori av förpackningsmaskiner. En banderollmaskin bandar dina varor på ett effektivt sätt. Det är vanligt att man banderollerar böcker, tidskrifter, CD-skivor och vissa livsmedel såsom pizzor, korvförpackningar och diverse brödprodukter. En banderollmaskin i standardmodell går att använda inom ett flertal områden, från bandning till individuell varumärkning.

6 TIPS PÅ HUR DU VÄLJER RÄTT PÅSMASKIN

  1. De påsmaskiner som finns tillgängliga på den svenska marknaden skiljer sig avsevärt åt i kapacitet. Därför är det viktigt att först identifiera vilka reella produktionsbehov som finns innan man investerar i en påsmaskin.
  2. En del modeller kan förpacka flera olika produkter genom att byta storlek på påsarna och justera öppningen. Har du flera olika produktlinjer att förpacka kan en sådan variant vara en utmärkt lösning.
  3. Helautomatisk eller manuell? Det beror på vilka resursbehov som finns. Enklare halvautomatiska modeller är billigare än helautomatiska datorstyrda påsmaskiner som kan kosta uppemot 100 000 kronor. Självklart är det kapitalet som styr investeringen men låt dig i första hand vägledas av behovet, inte prislappen.
  4. Producerar du livsmedel och behöver en påsmaskin som möter specifika hygieniska krav? Välj i så fall en rostfri modell som är enkel att rengöra.
  5. Det går att köpa begagnade påsmaskiner för en tredjedel av vad det kostar att köpa en ny. Satsar du på en begagnad modell så se till att den har tillräckligt hög kapacitet för att hålla produktionen i högvarv.
  6. Mindre påsmaskiner kan takta upp till 100 påsar per minut. Ta reda på vilka förpackningsbehov ditt företag har innan du väljer en maskin med en lägre kapacitet (och kostnad).

 

OLIKA MODELLER OCH UTFÖRANDEN

Olika påsmaskiner har olika funktioner. En del maskiner är designade för större påsar och passar bra till postorder och e-handelförpackning. Maskiner för större påsar taktar vanligtvis ett mindre antal påsar per minut.

Andra mer kompakta maskiner kommer med en direktmonterad printer. Dessa lämpar sig väl för individuell märkning av påsarna.

Bild: Inplastic.se

Horisontella påsmaskiner passar bra för produkter som behöver förstärkning eller zip-lock. Här sker matningen av påsarna horisontellt, därav namnet.

Det finns även riktigt små påsmaskiner som kan ställas på bordet eller kontoret. Dessa har oftast en begränsad produktionskapacitet med en hastighet på 20-25 påsar per minut.

Bild: Inplastic.se

Oavsett vilken modell du väljer är det viktigt att du kontrollerar att maskinen är CE märkt. CE-märket är ett bevis på att maskinen har tillverkats enligt EU:s säkerhetskrav. För att få säljas inom EES-området krävs det att produkten är CE märkt. Annars kan det bli svårt att få din garanti att gälla om något skulle gå sönder.

TEKNOLOGI

Den inbyggda teknologin i varje påsmaskin är vad som styr allt från kapacitet till kvalitet. Vare sig du letar efter vertikala eller horizontella påsmaskiner, automatiska eller halvautomatiska varianter, är det viktigt att undersöka vilken teknologi som ligger bakom maskinen du tänkt köpa.

Det kanske enklaste sättet att avgöra en påsmaskins kapacitet är att se till produktionen. Taktade påsmaskiner har en kapacitet som varierar från 10 och upp till 400 påsar per minut. En standardvariant kan dock takta närmare 80 påsar per minut.

 

Bild: Pexels.com

Därutöver bör man se till vilka funktioner som finns tillgängliga i maskinen. Optioner som utpressning av luft, påssträckare, våg, räkneverk bör kollas upp. Ta också reda på hur pass högproduktivt själva påsförpackningssystemet är.

Än en gång är det en fråga om vilka industriella behov som föreligger. Det finns system för skonsammare förpackning av känsliga livsmedel och modeller med en mängd olika påsalternativ – med eller utan förslutbara blixtlås, perforeringar, fack etc. Hanterar du livsmedel kan en maskin med flowpack-teknologi vara en bra lösning. Flowpack maskiner är manuella eller semiautomatiska varianter med hög driftsäkerhet och kan hantera en produktionsvolym på närmare 600 påsar/timme.

KOSTNADER FÖR EN PÅSMASKIN

Men vad kostar det att köpa en påsmaskin? Driver du ett start-up förpackningsföretag kan det vara bra att börja smått och successivt byta ut gammalt mot nytt i takt med att företaget växer. En standardmodell kan kosta från 60,000 kronor beroende på märke och inbyggda funktioner. Små modeller för begränsat bruk kan kosta strax över 25,000 kronor. Om maskinen är helautomatisk kostar den förstås mer än en halvautomatisk variant.

Väljer du att köpa en begagnad förpackningsmaskin går det att få tag på varianter av äldre modell från 35,000 kronor.

PÅSMASKINER FÖR SMÅ OCH STORA BEHOV

En bra påsmaskin kan göra förpackningsarbetet snabbare och enklare. Behöver du vägledning inför ditt köp? En komplett katalog över påsmaskiner, maskindelar och tillbehör till påsmaskiner samt andra modeller av förpackningsmaskiner kan du hitta här.

Lycka till i ditt sökande efter den perfekta påsmaskinen!