Hur fungerar flowpack?

Flowpack – En förpackningsmaskin för livsmedel

Flowpack är en del av många förpackningslinor inom livsmedel och andra konsumentprodukter. Att på ett effektivt sätt kunna förpacka produkter i skyddande plastförpackningar är en förutsättning för många former av modern livsmedelstillverkning. Men hur fungerar det egentligen när man använder sig av en flowpackmaskin för att förpacka livsmedel?

Inmatning

När produkterna anländer till flowpackmaskinen kan detta ske på två sätt:

  • Manuellt: Varan kommer direkt från produktion och lastas på bandet för förpackning av en arbetare.
  • Automatiskt: Varan anländer från ett tidigare steg i produktionslina via löpande band. Det kan röra sig om varor som kommet direkt från produktion till flowpack som enda förpackningssteg. Ett exempel på detta är till exempel korvar som förpackas direkt i en fryspåse för att sedan gå ut till kyllager och vidare till leverans. Ett annat vanligt arbetssätt är att flowpackmaskinen matas från ett tidigare förpacknings moment. Till exempel kan en vara packas i tråg för att sedan omslutas med plast eller krympfilm via flowpackmaskinen.

Förpackning

Flowpackmaskinen matar sedan förpackningsplast från en rulle och förpackning försluts sedan hermetiskt kring varje enskild produkt via delar som förseglar påsen kring produkten och sedan kapar den på lämplig längd. I de fallet krympfilm används är det vanligt att flowpackmaskinen kombineras med en krymfilmstunnel som varan passerar igenom. I tunneln värms filmen via värmeelement som får den att sluta tätt kring produkten. Ett exempel på detta är frysta pizzor som oftast omsluts av en skyddande plastfilm för att sedan förpackas i en pappförpackning. Efter detta lämnar vara flowpackmaskinen och kan sedan gå vidare via conveyor antingen till ytterligare förpackningssteg eller direkt till emballering och varulager.

Smarta funktioner

Moderna flowpackmaskiner är utrustade med en stor mängd smarta funktioner som hjälper till att höja effektivitet och driftsäkerhet. Möjligheten att ställa om maskinen för produkter i olika storlekar är stor och efter en inledande konfigurering kan omställningen ske med några enkla knapptryckningar. Maskinen har också vanligen funktioner för att själv identifiera avvikande produkter och kan förpacka korrekt oavsett om olika produkter har olika längd. Detta gör att man kan undvika driftstopp för långa omställningar och att man istället kan hålla en jämn och förutsägbar produktionstakt.

Utöver detta finns det en rad speciallösningar för olika typer av livsmedel och andra produkter. Somliga maskiner är specialkonstruerad för vissa specifika produkter som till exempel fryst fisk eller bröd och innehåller specialfunktioner för att packa dessa på ett hygeniskt och produktskyddande sätt. Andra allroundmaskiner är ämnade för att kunna flyttas mellan olika linor och passar utmärkt för företag som har stor variation på sina produkter och tillverkar små serier.

Läs mer om våra flowpackmaskiner här eller kontakta oss direkt för en offert!